Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Więcej szczegółów o ogórkach kwaszonych.

Na kanapce, w sałatce, w zupie czy jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, gdyż kiszone warzywa są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe.

Kiszone ogórki – kup gotowe bądź przygotuj je samodzielnie

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem łatwe. Stosuje się do tego beczki z drewna lub duże kamienne garnki, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem zostawia się pojemnik na przynajmniej dwa tygodnie w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mniej kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, np. kawałkami marchwi, gorczycą lub liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, żeby osobiście przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarnią albo piwnicą, w której może chować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż jest się zmuszonym zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach czy też w woreczkach z folii, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Czy należy spożywać ogórki kiszone?

Od setek lat powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wespół z kiszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie wpływają na ich florę, wspomagając tym samym proces trawienia. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to około 12 kcal na 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i A, a także sporo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, miedź czy fosfor. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli doceniamy kwaskowate smaki, nie warto wyrzucać go po zjedzeniu warzyw, tylko go wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w czasie kwaszenia mikroelementy przenikają po trosze do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]