Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Dowiedz się, gdzie kupić kwaszoną kapustę, wejdź na https://bit.ly/3nPpIts.

Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest istotną częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – źródło niezbędnych składników odżywczych czy witamin

Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych dwóch określeń używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych powstałych na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne składowanie strawy. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas. Kiedyś spożywanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić konieczne witaminy i składniki odżywcze, których zdobycie w zimowe miesiące było zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba podkreślić, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są ważne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B12, B6, B2). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. błonnika pokarmowego, magnezu czy żelaza. Zarazem to pożywienie o małej wartości kalorycznej, toteż rekomenduje się jego konsumpcję osobom na diecie.

W jakich daniach wykorzystuje się kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako główny element dań, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną z reguły je się ją w postaci surówki z marchwią i cebulką, która współgra z daniami z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także artykuł, który wyśmienicie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do łazanek, pasztecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak czy bigos.

Zasadniczo każda babcia posiada własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz obecnie coraz rzadziej przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania jedzenia na zimę. Kapustę kwaszoną w małych i dużych woreczkach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]