Sok z kapusty znajdziesz na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to również skarbnica witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego należy spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka lub niestrawność. Pobudzają one także apetyt i stanowią ochronę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]