sól kłodawska niejodowana, sól himalajska

Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Składnikiem koniecznym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się stosować je w kuchni?

Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. wapń, potas czy magnez, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło żelaza, potasu i wapnia

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i stanowi idealny do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią potasu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dzięki czemu nie zatraca swoich cech i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]