Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

Jeśli chcesz kupić barszcz biały w butelce, skieruj się tutaj.

W ostatnich latach rzadko już zjadamy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu chronicznego braku czasu, a przez to potrzebę błyskawicznego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając potrawy, które uprzednio serwowane były z reguły jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane w trakcie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Żurek a barszcz biały – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na barszcz biały i żurek?

Gdy zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób często nie widzi głównych różnic między tymi daniami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się z zakwasu mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. Jednak to nie wszystko, co dzieli te zupy, niemniej warto dobitnie zaznaczyć, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla doświadczenie kucharza i jego subiektywne upodobania. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej skomplikowane, ponieważ w ramach tej grupy zup można wymienić 3 warianty:
– zawiesisty, kwaskowaty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Nie ma potrzeby robić samodzielnie bazy na żur i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednakże domowy zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy apetyt np. na żurek najdzie was bez ostrzeżenia, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których zrobimy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]